Propostes d'ecoturisme als parcs naturals de l'Alt Pirineu

L’objectiu del projecte “FemPARC” és garantir la compatibilitat de la protecció amb l’ús públic i turístic.

Els grups d’acció local Consorci CEDER Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, CAUC – Consorci Alt Urgell-Cerdanya i l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, juntament amb cinc grups més de la resta de Catalunya, han creat el projecte de cooperació catalana FemPARC, de desenvolupament sostenible dels parcs naturals. El projecte està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat i els fons FEADER.

El valor afegit de FemPARC recau en fer que els parcs siguin concebuts pels seus habitants com una oportunitat de desenvolupament econòmic i de millora de la qualitat de vida, i no com un impediment a les seves activitats. És per aquest motiu que s’ha endegat un treball conjunt que permetrà elaborar i posar en pràctica plans d’acció comuns amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament socioeconòmic dels espais naturals protegits i les seves zones d’influència.

La primera actuació de FemPARC ha consistit en la creació de 38 propostes d’ecoturisme al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i als parcs naturals del Cadí-Moixeró i l’Alt Pirineu.

Entre les propostes elaborades hi ha, per posar uns exemples, la vall de Peguera, la ruta de la llúdriga o els estanys de la Vall Fosca i el carrilet amb telefèric, al Parc d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; la vall de Santa Magadalena, els bosc de Virós o la Mollera d’Escalarre, al Parc de l’Alt Pirineu; i la vall de la Vansa i Tuixent, el naixement del Llobregat o el massís de la Tosa, al Parc del Cadí-Moixeró.

De cadascuna de les propostes se n’ha fet una fitxa, la qual conté mapes i fotografies, a més de la ressenya dels atractius principals, de les rutes que s’hi poden fer, dels equipaments de què disposa la zona i dels diversos serveis que s’ofereixen al visitant. Uns codis QR donen l’opció d’obtenir més informació a la xarxa. Aquestes fitxes en paper es poden consultar als establiments turístics participants en les formacions del projecte, i també es poden descarregar gratuïtament des de la web www.femparc.cat.

 

Alt Pirineu, 27 de març de 2015

Amb la col·laboració de: