Tremp 25.05.2018
La setmana del 28 de maig a l’1 de juny tindrà lloc la setmana del voluntariat del Cinquè Llac, en la qual voluntaris de diferents llocs participen en la reconstrucció d’un mur de pedra seca en l’àmbit del Cinquè Llac. Una nova edició que enguany s’emmarca en el projecte “Suma’t i Involucra’t”.
El passat mes de març l’Associació Marques de Pastor i el Consorci LEADER Pirineu Occidental van signar un conveni per desenvolupar el projecte de cooperació estratègic Suma’t i Involucra’t que té com a objectiu desenvolupar una metodologia per fomentar la contribució voluntària de les empreses turístiques, la població local i els visitants, en la conservació i valorització del patrimoni natural i cultural rural.
El turisme segueix creixent i es consolida com un dels sectors claus en el desenvolupament econòmic. Al mateix temps creixen els efectes socials i mediambientals que representa aquest fenomen. És per aquest motiu que també creix la necessitat d’implementar mesures des del sector públic i privat que contribueixin a la reducció de l’impacte ambiental i a la sostenibilitat del sector turístic.
En el projecte “Suma’t i Involucra’t” es proposa un model enfocat al turisme sostenible i responsable, i amb la col·laboració público-privada, on els visitants puguin contribuir de forma voluntària a la conservació de l’espai natural que conforma El Cinquè Llac a partir de la donació, la subvenció, i la participació, a través de les següents accions principals:
– Apadrina un camí, que permetrà als visitants i altre públic interessat, contribuir en el finançament de la recuperació i manteniment dels camins tradicionals de la ruta el Cinquè Llac.
– Compensa la petjada ecològica, els visitants podran calcular la petjada de carboni del seu viatge i estada en el Cinquè Llac, i compensar-la en el mateix territori destinant l’import econòmic a actuacions o projectes de millora de la biodiversitat, a través de la creació de microreserves, i de la gestió de boscos.
– Suma’t al voluntariat, participant en una setmana de voluntariat amb l’objectiu que, a través del treball, donin suport a projectes específics de restauració de pedra seca.
Es preveu disposar de totes les eines a l’octubre d’aquest any.
El projecte és cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, i per l’Associació Marques de Pastor que hi participa amb un 10% del finançament.