El Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars Ribagorça (CEDER) ha estat l’entitat gestora dels ajuts LEADER a les nostres comarques, en el marc de l’Eix 4 Leader del PDR 2007-2013, que estan cofinançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i els fons FEADER.

Ara és l’hora de fer balanç, donat que ja som en l’any d’impàs cap al PDR 2014-2020. Podem considerar que ha estat un període molt positiu en tot el nostre àmbit d’actuació. Durant aquest període s’han presentat 251 sol.licituds de projectes nous, i de millores i ampliacions de projectes existents, d’aquestes se n’han aprovat 174.

Fins ara, s’ha generat una inversió sol.licitada total, a les 3 comarques, de 31,7 milions d’euros, i se n’han certificat aproximadament 9 milions, que han suposat més de 2,7 milions d’ajut Leader.

Això ha comportat la creació de 50 llocs de treball fixes, i la consolidació de 179 llocs de treball fixes i 87 de temporals. Corresponents a 24 empreses creades, 12 empreses ampliades i 43 empreses millorades.

A partir d´ara, queda pendent de certificar en breu 65 expedients que suposaran una inversió de 4.9M d´euros, i un ajut de 1.8M aproximadament.

El fins ara Consorci CEDER Pallars Ribagorça es troba en fase de pre-selecció de Grups d´Acció Local per al proper període 2014-2020, passant a denominar-se Consorci Leader Pirineu Occidental, amb la incorporació de la comarca de la Val d´Aran al nostre àmbit d´actuació, com a principal novetat.

Actualment ja s´està treballant en la nova Estratègia de Desenvolupament Local (EDL) i el corresponent procés participatiu que marcarà els eixos principals en què es basarà la pròpia estratègia del Grup Leader per als pròxims 6 anys.

Aquesta EDL es treballarà amb l’objectiu d’involucrar a tots els agents econòmics i socials del territori a través d’un procés participatiu obert a tothom, i que en fonamenti els resultats obtinguts com a base de la nostra estratègia territorial per al proper període 2014-2020.

Amb la col·laboració de: