cuina-pallars-sobiràSort disposarà aquest 2016 d’una nova aula de cuina oberta a tot el Pallars Sobirà. Aquest projecte ha estat promogut pel Consorci LEADER Pirineu Occidental com a projecte propi amb el nom de L’aula de cuina: El LEADER gastronòmic amb un ajut del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat (DARP). El projecte ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sort, que ha cedit l’espai i que ha cofinançat també una part.

L’Ajuntament de Sort ha adequat un espai per l’aula de cuina en un edifici annex a l‘Escola de Piragüisme de Sort que estava en desús. Les instal·lacions s’han adequat per a optimitzar l’espai i equipar-lo amb una cuina professional completa i una zona de formació. La inauguració està prevista pel mes de febrer tot i que encara no hi ha una data fixada.

El nou equipament permetrà organitzar tant activitats formatives dirigides al sector professional de restauradors, com a la programació de jornades i cursos de cuina bàsics dirigits a tots els públics. La formació podrà anar a càrrec d’experts i professionals tant locals com d’arreu.

El sector de restauradors ja fa temps que demanava un equipament com aquest i alguns restauradors consideren que un espai formatiu així pot servir per dinamitzar la gastronomia local i també per reactivar les activitats de la Xicoia (l’associació de restauradors del Pallars Sobirà) i també fomentar l’experimentació culinària. No podem oblidar que aquesta comarca marcadament agroproductora compta amb restauradors de nivell que han sabut mantenir la cuina tradicional i alhora també innovar cap a una cuina d’autor basada en els productes locals.

El pressupost total del projecte és de 54.450 €, dels quals 45.000 € han estat finançats pel Consorci LEADER mitjançant un ajut del DARP de la Generalitat, i per la seva part, l’Ajuntament de Sort ha assumit els 9.450 € restants corresponents al 21% d’IVA. El consistori també ha aportat recursos propis per a la realització de les obres de rehabilitació de l’espai.

La gestió i dinamització de l’aula recaurà en el Consorci LEADER però comptarà amb la total implicació i col·laboració de l’Ajuntament de Sort, que ha apostat per aquest projecte com una iniciativa a la qual cal donar suport i empenta. No podem oblidar que la gastronomia és una important via de dinamització socioeconòmica al Pallars Sobirà, incidint no només en la restauració sinó també directament en el turisme i els propis agroproductors locals.

Per tant, invertir en formació és invertir en futur. Però a més, des de l’Ajuntament i des del Consorci LEADER, creiem que un espai d’aquestes característiques en una comarca rural de població dispersa com és el Pallars pot ser també un espai de relació sociocultural important, i per tant suposarà molt més que una aula de cuina.

Amb la col·laboració de: