Terra de Xicoies

Promoció de la cuina d’alta muntanya a partir de les produccions agroalimentàries locals del Pirineu Occidental Català
EL PROJECTE
L’Associació Gastronòmica “La Xicoia”, creada l’any 2003, és un col·lectiu que agrupa professionals de la restauració que volen difondre els atractius i les particularitats de la cuina d’alta muntanya i de proximitat. El projecte “Terra de Xicoies” vol impulsar aquesta iniciativa promovent la cultura del producte local i de proximitat i la innovació en el sector gastronòmic, com a motor dinamitzador del turisme i del propi territori.

L'objectiu: promoure la cuina d’alta muntanya a partir de les produccions agroalimentàries locals del Pirineu Occidental Català

OBJECTIUS
“Terra de Xicoies” es fixa un doble objectiu estratègic, promoure la cuina d’alta muntanya a partir de les produccions agroalimentàries locals del Pirineu Occidental Català, i incidir en la formació tècnica dels professionals de la restauració del territori.

Com a objectius específics, el projecte es planteja:

  • Afavorir la producció de productes de qualitat i amb un  gran valor territorial.
  • Promoure el consum d’aquests productes entre la població de dins i fora del territori.
  • Impulsar el comerç de proximitat.
  • Promoure la cooperació i l’associacionisme local i sectorial.
  • Fomentar la formació, la innovació i la transferència de coneixements en el sector de restauradors.


PÚBLIC OBJECTIU
“Terra de Xicoies” és un projecte que es dirigeix a un públic especialitzat en restauració i gastronomia, a productors i consumidors de producte agroalimentari local, i al públic en general.


ACCIONS
El projecte ha previst un seguit d’accions centrades en:
La difusió i promoció de la cuina de muntanya mitjançant el disseny d’una estratègia per donar a conèixer i promocionar el projecte. A la vegada, es treballarà en:

  • La dinamització de l’Aula de Cuina “El Leader Gastronòmic”.
  • L’impuls del “X Sopar de la Xicoia” i l’entrega dels premis “Xicoia d’Or”.
  • L’organització de la setmana de promoció i intercanvi de productors entre les quatre comarques que participen al projecte.

La millora de les aptituds i tècniques dels  professionals dedicats al món de la restauració del territori a través de l’organització de jornades formatives especialitzades. S’han previst dues sessions de treball dedicades a la carn de caça i als diferents tipus de conservació d’aliments de temporada.


RESULTATS PREVISTOS
Es preveu que les accions del projecte assoleixin els següents resultats:

  • Popularitzar la cuina d’alta muntanya i de proximitat, dins i fora del territori.
  • Desestacionalitzar i diversificar l’activitat en determinats sectors i diverses temporades de l’any (el patrimoni culinari i gastronòmic es consumeix tot l’any).
  • Impulsar un turisme gastronòmic que aposti per la cultura culinària del territori.
  • Posar en valor el patrimoni natural, cultural i gastronòmic del territori.
  • Millorar la formació tècnica dels restauradors de la zona.
  • Fomentar  la col·laboració i cooperació entre els agents del territori.
  • Implicar a les Administracions Públiques en les activitats que contribueixin a la promoció i difusió de la gastronomia d’alta muntanya i les produccions agroalimentàries locals.

Categoria del projecte

Valoració de les produccions locals / producció alimentària
Valoració de les produccions locals / producció ecològica
Valoració de les produccions locals / promoció, venda i difusió

GAL coordinador Consorci Leader Pirineu Occidental

Grups GAL catalans socis

Consorci Leader Pirineu Occidental (anteriorment: Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars-Ribagorça)

Altres GAL socis

Entitats col·laboradores:

  • Associació Gastronòmica “La Xicoia”, formada per restauradors del Pallars Sobirà

Actors locals implicats:

  • Aula de Cuina “El Leader Gastronòmic”

Anualitat 2017

Anys execució 1

Pressupost total 22.222,22 €

Àmbit Catalunya

Amb la col·laboració de: