Territori

El territori objecte d’actuació del Consorci Leader Pirineu Occidental engloba les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran. Aquest territori està situat en la zona més septentrional del Pirineu català, i està caracteritzat per una orografia muntanyosa complexa. La disposició del territori de muntanya presenta una estructura socioeconòmica específica i diferenciada.

El territori limita al nord amb França, a l’Oest amb Aragó, al Sud amb la comarca de la Noguera i a l’Est amb la comarca de l’Alt Urgell.

 

Habitants i municipisTé una superfície total de 3.781,5 km2, que representa l’11,78 % de Catalunya, i una població de 34.616 habitants, que representen el 0,46 % de la població de Catalunya.

Aquesta població es distribueix en el territori amb una densitat de població de 9,2 hab./km2, es divideix en 41 municipis. (Dades Idescat 2014)

El territori objecte d’actuació del Consorci Leader Pirineu Occidental engloba les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran.

Es divideix en un total de 41 municipis, 2/3 dels quals tenen una població inferior a 500 habitants, amb una densitat demogràfica de 3,21 hab./km2. (El criteri de ruralitat estableix municipis de menys de 10.000 habitants) (dades 2014)

El territori es caracteritza per una orografia muntanyosa, amb una superfície de sòl planer inferior al 20%, amb 3 grans eixos fluvials, el Noguera Pallaresa, el Noguera Ribagorçana i la Garona, i dos parcs: el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. De la superfície total del territori de 378.150 ha, que representa un 11,78% del territori català, un 52,94% forma part del pla d’Espais d’Interès Natural amb diversos graus de protecció mediambiental. A nivell de Catalunya 1/3 del territori és espai natural protegit, i la part corresponent al nostre territori representa 1/5 part del total. El 45,12% del territori es considera superfície agrària. A nivell de comunicacions el territori disposa de carreteres nacionals i comarcals: C-13, C-28, N-230 i N-260, i una línea ferroviària que enllaça Lleida amb La Pobla de Segur, el que representa un tram de 30 Km (aprox.) al llarg del Pallars Jussà. El 2012 FGC va reduir a la meitat la freqüència de pas entre Lleida i Balaguer d’aquesta línea i va deixar un únic tren per sentit entre la capital de la Noguera i la Pobla de Segur. Els darrers anys es comercialitza el trajecte turísticament amb el nom del Tren dels Llacs.

 

Espais d'interès natural

Amb la col·laboració de: